· 

Šangajsko iskustvo



Ovaj je blog tekst povezan sa vijestima i albumima koji se nalaze na ovoj stranici!


PhD Albert Inyoung Choi, Vlado Franjević i PhD Liu Xuguang
PhD Albert Inyoung Choi, Vlado Franjević i PhD Liu Xuguang

Od 12. – 23. prosinca 2014. je i moj plakat «Dosta bijelog u zelenom» izložen u sedmom nastavku međunarodne izložbe United Designs u Wuxing galeriji SHN Univerziteta u Šangaju, Kina. Osim toga bio sam pozvan osobno od profesora Albert Inyoung Choia, inicijatora i glavnog direktora ove izložbe u kontinuitetu (u kojoj sudjelujem redovno od 2006. izlaganjem u J.Koreji) biti jednim od samo dva glavna govornika na 3. Simpoziju globalne vizualne kulture te pritom predstaviti vlastiti interdisciplinarni projekt u progresu zvan SPIRALNI KANALI. To razumijem kao posebnu čast, zbilja me veseli i zahvalan sam. Ovim sam dobio šansu u ovakvom okviru promovirati svih osam mjesta odnosno isto toliko zemalja u kojima smo realizirali SPIRALNE KANALE. Tako dakle i Vukovar, odnosno Hrvatsku. Tršić i Srbiju, Račić kraj Bihaća i Bosnu i Hercegovinu, Obrh pri Dragatušu u Sloveniji... Ali i Lihtenštajn, moju drugu domovinu. U mojem je djelovanju i radu skoncentrirano puno dobra jednog cijelog mnoštva kreativnih ljudi sa svih strana svijeta a koji su sudjelovali dosad u tom višeslojnom i kompleksnom projektu. Tu energiju prenijeti dalje je posebne vrste privilegija.      

U posjeti likovne Akademije SHN Univerziteta
U posjeti likovne Akademije SHN Univerziteta

U alpskim predjelima, kad smo ih preletali, osjećale se turbulence u Airbusu LX 188 švicarske zrakoplovne kompanije „Swiss“. Inače, dugi je let bio više ugodan nego neugodan. Nakon jako kratke pauze poslije putovanja upoznao sam Kampus Univerziteta i posjetio galeriju u kojoj je postavljanje izložbe plakata bila upravo u tijeku. Za vrijeme večere u mongolskom restoranu profesor Choi je objasnio meni i prof. Kelly Salchow MacArthur program Simpozija odnosno radni tijek cijelog drugog dana. Prof. Kelly predaje dizajn na jednom mičigenskom Univerzitetu a osim toga zanimljivo je da je sudjelovala kao reprezentativka SAD-a u veslačkom četvercu na Olimpijadama u Sidneyu i Ateni. Ona je bila drugi referent na Simpoziju koji je počeo u15.00 sati. Nakon što su govorili visoki predstavnik Univerziteta te prof. Choi, direktor odjela za globalni dizajn i menadžerstvo Hanyang Univerziteta u Koreji, predstavio sam projekt SPIRALNI KANALI kojeg razvijam od 2004. godine. Izložba plakata „7th United Designs“ bila je otvorena u 18.00 sati od strane direktora likovne Akademije Šangajskog Normalnog Univerziteta (SHNU) gospodina dr. Liua Xuguanga. Simpozij i izložbu nalazim uspjelim susretom i zajedničkim djelovanjem međunarodnih grafičkih dizajnera, internacionalnih Univerziteta i njihovih profesora, te likovnih stvaratelja. 

15.12.2014. Vlado Franjević sa "slučajnim" muzičarima i plesačima u parku nedaleko hotela "Vienna" a u kojem je Franjević odsjeo.
15.12.2014. Vlado Franjević sa "slučajnim" muzičarima i plesačima u parku nedaleko hotela "Vienna" a u kojem je Franjević odsjeo.

13. prosinca je bio organiziran posjet gradskom središtu. Iako se takva informacija mora primiti sa rezervom jer gradovi dimenzija Šangaja imaju u stvari nekoliko središta a broj studenata i nastavnika im u Univerzitetu kao što je to recimo SHNU je kako sam saznao veči za dvije tisuće nego je recimo u Lihtenštajnu stanovnika. Netko će sad možda misliti da se šalim ali ne, posjetili smo vrt Yu parka sa tipičnim načinom tradicijske gradnje kuća i ostalih namjenskih prostorija. Šetali smo se po sunčanom i hladnom vremenu i pored rijeke a s njezine druge strane su prkosile i one najviše, u svijetu dobro poznate građevine i ahitektonska ne mala čuda.

Posebno zanimljivo mi je bilo da je dakle i najviša zgrada u Šangaju izgrađena u određenom spinu, u spiraloj formi. Kad se uđe u ogromne trgovačke centre u tim visokim zgradama čovjek se doslovce izgubi. Kako zbog ogromnih prostora, tako i zbog velike mase ljudi. Ovdje je sve u stalnom pokretu i tijeku. Sve je puno ljudi. U trgovinama i restoranima, autobusima i liftovima.

Niti jednu internet stranicu koja savršava sa „.li“ nisam mogao otvoriti tako da nisam s lica mjesta mogao obnoviti informacije na mojim osobnim stranicama. Da su stranice google-a, youtube-a i facebook-a blokirane u Kini to sam znao prije putovanja ali da je sad skoro pa sve što dolazi sa zapada ovak rigorozno blokirano e to nisam znao. Otkrio sam mogućnosti otvaranja nekih hrvatskih internet stranica. I slušao naš omiljeni hrvatski radio kojeg slušamo i u Lihtenštajnu. Najednom nisam više mogao puniti bateriju mobilnog mi telefona. To me živciralo dodatno. Ono što me pak na ovom putovanju vrlo veselilo je bilo ponovno viđenje starih prijatelja i upoznavanje novih. Tako sam recimo upoznao i profesoricu Karolinu Komasa, direktoricu Fakulteta za skulpturu u poljskom gradu Poznan. Ona je jedna od dvije osobe koja će si razmisliti i informirati se u domovini joj da li ćemo i kod njih realizirati SPIRALNE KANALE. Nadam se da će se ovoj informaciji također veseliti i moji financijski pokrovitelji, RHW Zaklada i poslovni internet indeks welcome.li. Istima se jako zahvaljujem, kao i lihtenštajnskom dnevniku „Liechtensteiner Volksblatt“ koji je glavni lihtenštajnski medijski pokrovitelj nastupa mi u Šangaju. Hvala naravno i ostalim međunarodnim medijima (hrvatskim, bosanskohercegovačkim i srpskim) a koji su također našli za shodno informirati o ovom najnovijem mi nastupu. Hvala i onima koji će ovu vijest, možda dobronamjerno, širiti dalje.         


Kommentar schreiben

Kommentare: 0