· 

VIJESTI




Spiralni Kanal u Obrhu pri Dragatušu, Slovenija u proljeće 2016. U sredini slike uzdignutih ruku stoji Andreja Verderber, podpredsjednica KUD "Artoteka" iz Črnomelja
Spiralni Kanal u Obrhu pri Dragatušu, Slovenija u proljeće 2016. U sredini slike uzdignutih ruku stoji Andreja Verderber, podpredsjednica KUD "Artoteka" iz Črnomelja

Danas 22.srpnja 2016., oko 12.15 sati vidjeh u Zemaljskom muzeju K.Lihtenštajn mlađeg čovjeka. Ovdje, u tom muzeju djelomično radim od 2003. Ovaj čovjek je od mene dosta viši, širi pa vjerujem i - teži. Nosio je kraću bradu i brkove, na nosu naočale. Ćelu na glavi je pokrivao s frajerskom kapom. Na leđima ruksak. Taj je baš bio razlog zašto sam ga „zaskočio s leđa“.

Jer je u ruci držao foto kameru kad sam ga oslovio, pitao je (s onom jednom vrstom pogleda... znate na koji pogled mislim) da l se ne smije fotografirati bez blica, misleći da mu želim nešto reči u vezi njegovog fotografiranja… Objasnio sam mu kako ruksak mora ostaviti na ulazu a što je ovaj bez problema, kao svaki drugi vrlo uljudan gost, prihvatio sa prijateljskim smješkom na licu. Jer mi je čuo naglasak, bacio je brz pogled na prezime i ime koje nosim na pločici, na junačkim mi prsima. Ostao sam jako zatečen onim što je nakon toga rekao na njemačkom:

„Aha, vi ste vjerujem taj umjetnik koji realizira Spiralne Kanale!?“  

 Mislio sam, odakle mu to (sa)znanje?!

Odgovorio sam potvrdno i zamolio ga da mi oda tajnu tog njegovog znanja o meni i projektu. Rekao je da je vidio reklamu koja se vrti u autobusu lihtenštajnskog javnog prometa. Nevjerojatno! Trebalo mu je da samo malo baci pogled na pločicu sa, za njega dakako vrlo stranim imenom i prezimenom, i da to odmah poveže s informacijom koju je vidio vozeći se u autobusu. Svaka čast... 

 

Jedan od samo dva dnevna lista u ovoj mini državi (Liechtensteiner Volksblatt) je jučer navečer objavio u online obliku najnoviji članak o toj mojoj vrsti javnog djelovanja… Težište promidžbene priče u članku je moj pokušaj reaktiviranja mjesta gdje su nastavci ovog projekta do sad bili realizirani… A realizirani su bili, da se podsjetimo, u periodu od 2004. pa do danas, deset puta u devet evropskih zemalja. Iduče reaktiviranje Spiralnog Kanala će se dogoditi 27. srpnja 2016. u Obrhu pri Dragatušu u Sloveniji. Način reaktiviranja: moje dvojezično čitanje poezije (hrvatski i njemački), druženje sa zainteresiranima i preuzimanja pokroviteljstva (kumstva) Spiralnog Kanala od strane vrlo uglednih Lihtenštajanaca, supružnika Reta i Marlene Brunhart. Isti su se ovog ljeta preselili iz Lihtenštajna u Ljubljanu i tamo živjeti. Čudni su puti… uistinu čudni. Rođeni Hrvat spaja i zbližava Lihtenštajnce i Slovence u Sloveniji!

Nakon tog spajanja prenoćit će kod nešto vremešnijih Engleza koji su pak pred dosta godina kupili isto, i preuredili imanje u Sloveniji nedaleko mjesta gdje smo realizirali Spiralni Kanal 2013. a pod parolom „Zemlji s ljubavlju“. 

 

 

Prezentacija zadnjeg nastavka projekta bila je održana 3.lipnja ove godine u njemačkom Kölnu. Dva tjedna sam proveo tamo realizirajući projekt u supkulturnom centru koje se zove Odonija i smatra se slobodnom državom za umjetnost i kulturu. Mjesto nosi ime po kiparu imenom i prezimenom Odo Rumpf a koji u tom prostoru ima svoju ogromnu radionicu. Inače se cijeli areal koristi za razne vrste partijanja i koncerata na otvorenom… U jednom zelenom kutu te i takve „države“, na mjestu prepunom grmova divljih ruža, u kutu koji je jako glasan jer se nalazi ujedno i u dijelu čvorišta pruga po kojima tutnje vlakovi cijele dane i noći, u tom i takvom kutu koji se nalazi dijametralno suprotno od ulaza u Odoniju kojem je prvi susjed največa javna kuća, ne znam više da li u Evropi ili samo - Njemačkoj - „rodio se“ najnoviji Spiralni Kanal o kojem u internetu ima puno raznih informacija, video i foto dokumentacija. 

 

Mladić kojeg sam danas upoznao u muzeju dolazi iz njemačkog Leipziga. Prije nego sam otišao na pauzu za ručak dao sam mu pozivnicu za moju iduču izložbu koja će ovdje u Lihtenštajnu biti otvorena 21.kolovoza. Pitao sam ga da li je spreman dati mi intervju za youtube kanal muzeja, kad se vratim. Sve video priloge koji se nalaze na istom kanalu sam napravio ja. Jedna od linija koju sam tamo izmislio je - intervjuiranje meni posebno zanimljivih gostiju muzeja...

Čovjek je pristao.

U intervjuu kojeg ću postaviti online tek možda za mjesec dana, je između ostalog kazao da je svratio ovdje na tri dana zbog rešerširanja i upoznavanja zemlje. Počeo je raditi na jednom romanu o Lihtenštajnu. Imao je tako već termin i u državnoj policiji… U romanu će se raditi između ostalog i o ubistvu!

 

u Vaduzu, 22.7.2016


Kommentar schreiben

Kommentare: 0