NOVOSTI

Na ovoj se stranici nalaze vijesti o razvoju projekta SPIRALNI KANALI. Najnovije vijesti se nalaze uvijek na vrhu ukupnih vijesti ispod fotografije. Slobodni ste kao novinski i medijski radnik te informacije preslikati i upotrijebiti za objavljivanje informacija o projektu. Ne zaboravite pri objavljivanju molim navesti izvore informacija i autora/autore fotografija. Najuljudnije se umoljavate, nakon objavljivanja vijesti u medijima, dostaviti mi informaciju gdje ste istu točno i kad objavili. Hvala unaprijed na potpori i suradnji.    30.7.2013. 

 

Što je o Franjeviću i njegovu nastupu u Slovačkoj na svojoj osobnoj stranici pisala gradonačelnica grada Prievidze?

 

Kratka a jako dobra TV reportaža televizije Prievidza o nastupu Vlade Franjevića u gradu Prievidza

 

Predstavljanje 6. Spiralnog kanala u Prievidzi, Slovačka, i njegova predaja od strane idejnog začetnika, likovnog stvaratelja i kulturnog posrednika Vlade Franjevića gradu Prievidzi počela je u 17.00 sati u nazočnosti gradonačelnice JUDr. Katharine Machačkove i sedamdesetak nazočnih. 

 

Nakon uvodnog govora Romana Turcela, i predstavljanja projekta, grupa djevojaka je izvela performans oko kanala, i u njem! Nakon toga je Vlado pozdravio prisutne, zahvalio se gradonačelnici i gradu, Romanu Turcelu i njegovim suradnicima i svim ljudima koji su mu u vrijeme boravka u Slovačkoj nesebično stajali na strani.  

 

Nešto kasnije u galeriji, Franjević je zainteresiranima pokazao i objasnio dva videa koji su se cijelo vrijeme njegova referata vrtjela, te diskutirao sa publikom. Ista mu je, vrlo zainteresirana predmetom, postavljala pitanja, uključivala se u diskusiju.

 

Ovim i ovakvim činom je Franjevićeva misija u Slovačkoj za sad završena. Umjetnik se zahvaljuje svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli ovako uspješnoj realizaciji ovog Spiralnog kanala.

Download
Vlado, Roman, Katharina, Roman
S lijeva na desno: Vlado Franjević, Roman Buček (prevoditelj E:SLK), JUDr. Katharina Machačkova, gradonačelnica grada Prievidza i galerist Roman Turcel
VladoRomanKatharinaRoman.jpg
JPG Bild 1.7 MB
Download
6. SPIRAL CHANNEL - Performance
PerformanceGirl.jpg
JPG Bild 2.6 MB


29.7.2013.

 

Prije podne Vlado je bio počašćen medijskim prisustvom novinara na mjestu gdje je realiziran knal a poslije podne, zajedno sa sinom i ostalim uzvanicima, predstavnicima kruga prijatelja galerije Art Point, prijamom kod gradonačelnice grada Prievidza, gospođe JUDr. Katarína Macháčková. Tom prigodom Franjević i gradonačelnica su izmjenili poklone a Vlado i sin mu potpisali su se u knjigu posebnih gostiju grada Prievidze, što je iznimna prijateljska gesta od strane najviših predstavnika gradske uprave prema gostima iz Lihtenštajna. Istog je dana bila objavljena vijest o Franjevićevom radu u jednom regionalnom tisku.

Download
Roman, Katharina i Vlado
Prijam kod gradonačelnice grada Prievidza
RomanKatharinaVlado.jpg
JPG Bild 1.4 MB
Download
Vlado drži govor
Vlado-u-uredu.jpg
JPG Bild 1.9 MB


27.7.2013.

 

Vlado je sa pomoćnikom Vladimirom postavio konstrukciju drvenih štapova povezanih sa špagom iznad površine zemlje a time je kanal skoro pa završen! Objekt izaziva prolaznike koji zastanu, pitaju sami sebe ili umjetnika: što je to i čemu to služi? 

Download
Vlado Franjević i Vladimir
VladoVladimir.jpg
JPG Bild 6.1 MB


26.7.2013.

 

Vlado i Roman su sa pomoćnicima Josefom i Reneom iskopali kanal. Isti nije na najdubljem mjestu bio dubok kako je Franjević to prvobitno zamislio. Uvijeti rada to jednostavno nisu dozvolili (suša, ostaci šljake i metala ispod površine zemlje i bojazan da se ne ošteti korijenje raslinja u blizini).  

Download
Josef, Vlado i Rene
JosefVladoRene.jpg
JPG Bild 7.3 MB


25.7.2013.

 

Danas se u jednoj šumi kraj Prievidze skupljalo drva za instalaciju kanala iznad površine zemlje. Vladi Franjeviću i Romanu Turcelu je pri tom pomagala Romanova suradnica Mony Fifinkova. (Na ovom mjestu dobro je napomenuti da su se ovdje skupljala samo drva koja su već, uslijed radova šumarskih radnika, ležala na zemlji i koja se zbog tog ne bi više mogla oporaviti.)

 

Download
Vlado u šumi
_DSC7264.jpg
JPG Bild 6.9 MB
Download
Roman i Mony
Roman i Mony tovare drva u Romanov auto
_DSC7275.jpg
JPG Bild 4.9 MB


24.7.2013

 

Danas je počelo kopanje Spiralnog kanala pored galerije Art Point. U radu su sudjelovali voditelj galerije Roman Turcel, Vlado Franjević. Franjevićev desetgodišnji sin Justin je također pomagao, a dobrim dijelom i fotografirao akciju. 

 

Franjević prima iz dana u dan nove priloge sa raznih strana svijeta a paralelno tome promovira cijeli projekt na socijalnim mrežama. Danas je primio jedan vrlo zanimljiv i dobar video prilog od kolegice mu iz Indonezije Seruni Bodjawati. Seruni sudjeluje u projektu i njezinim prilogom koji se može naći ovdje. Video se pak može naći i pogledati na YouTube kanalu.


Download
Vlado Franjević i Roman Turcel
Početak kopanja Spiralnog kanala
VladoFranjevic&RomanTurcel240713.jpg
JPG Bild 7.3 MB
Download
Justin Franjević
Justin, sin Vlade Franjevića, u sredini Spiralnog kanala
JustinFranjevic240713.jpg
JPG Bild 6.0 MB


23.7.2013.

 

U Art Point galeriji su počele pripreme za prezentaciju projekta 29.7.2013. Pristigli prilozi i od Vlade obrađeni, postavljeni su na zidovima, kao i platno za projekciju. Vlado je radio na online promociji projekta i shvatio da isti postaje sve veči i glomazniji i da bi uskoro trebao imati suradnike koji bi obrađivali i pospremali svu masu informacija, foto i video priloga!  

Download
Milan, radnik galerije i Vlado Franjevic
Postavljanje priloga na ploče koje su bile obješene na zid i tako pripremljene za promociju 29.7.2013.
_DSC7124.jpg
JPG Bild 2.0 MB


22.7.2013.

 

Vlado Franjević je stigao nešto prije podne u mjesto Prievidza u Slovačkoj, na odredište realiziranja 6. Spiralnog kanala. Partner u toj realizaciji je Art Point kojeg vodi slikar Roman Turcel koji se nema dugo vratio iz Hrvatske gdje je učestvovao u Svjetskim umjetničkim igrama - WAG. U skopu WAG-ove likovne kolonije u Vukovaru 2011. je Vlado, zajedno sa suprugom Rajkom Poljak, realizirao njegov do sada zadnji, odnosno 5. Spiralni kanal. U istoj koloniji je sudjelovao i Roman.

 

Prievidza je grad sa oko pedeset tisuća stanovnika udaljen od Bratislave oko 150 km. Na Prievidzu se nastavlja mjesto Bojnice sa poznatim dvorcem iz 1113. godine koji je posebna turistička atrakcija a tamošnje toplice se spominju prvi puta 1549. godine.

 

Pripreme realiziranja 6. Spiralnog kanala su obilježili postavljanje i širenje promidžbenog materijala, upoznavanje sa okolicom i ljudima koji će pomagati u realizaciji projekta i skupljanje foto-materijala s jedne druge destinacije - Hrvatska - a koja je jednim dijelom performanca i akcije Dražena Pavlovića, likovnog stvaratelja iz Varaždina povezana i inspirirana Franjevićevim umjetničkim radom i djelovanjem. 


Download
Spiral-Channels Auto
Spiral-Channels Auto 21.7.2013 oko 21.15 sati natovaren u austrijskom pograničnom mjestu Feldkirch na vlak pravac Beč.
SpiralKanalAuto.jpg
JPG Bild 6.9 MB
Download
Vlado Franjevic i Roman Turcel
Vlado i Roman postavljaju transparent na predkrovlju umjetničkog i kulturnog centra Art Point
Vlado-Roman_Plane.jpg
JPG Bild 4.3 MB


Download
Vlado Franjevic i Roman Turcel
Vlado i Roman na prvoj zajedničkoj kavi 22.7.2013 oko 11.15 sati u Art Poin galeriji, Prievidza, Slovačka.
VladoFranjevic-RomanTurcel.jpg
JPG Bild 3.4 MB
Download
Dražen Pavlović
Dražen Pavlović, likovni stvaratelj iz Varaždina za vrijeme njegovog performanca Art C(r)ampus, 20.7.2013.
DrazenPavlovic-Plakat1.jpg
JPG Bild 1.5 MB


Kommentar schreiben

Kommentare: 0